Molimo pričekajte

Prispijeće plemenitih periski iz Venecijanske lagune

Jučer (19.2.) je u naš akvariji pristiglo 10 odraslih jedinki i jedna juvenilna („Alice“) plemenita periska (Pinna nobilis) iz Venecijanske lagune u svrhu pokušaja mrijesta.

Jedinke smo smjestili u nove prihvatne bazene s morskom vodom koja je pročišćena i kontinuirano tretirana UV svjetlom te filtrirana na 1 mikrometar te odgovarajućom temperaturom (12°) i salinitetom (34؉). Hrane se raznovrsnim fitoplanktonom (Tetraselmis suecica, Phaeodactylum tricornutum, Isochrysis galbana, Tisochrysis lutea) i zooplanktonom (kolnjaci).O životnom ciklusu ne zna se mnogo s obzirom na to da je plemenita periska zaštićena vrsta na kojoj nije bio pokušaj uzgoja, jer ujedno nije bila komercijalna vrsta.

Tek od nedavno, kad je postala kritično ugrožena vrsta, neke institucije su pokušale mrijestiti u kontroliranim uvjetima, no za sada nitko nije uspio zatvoriti životni ciklus. Poznato je da je plemenita periska, kao i neki drugi školjkaši, dvospolac (tzv. sukcesivni hermafrodit), a da bi spriječila samooplodnju, muške i ženske spolne stanice se ne proizvode istovremeno (asinkroni razvoj gameta). Spolno sazrijeva oko druge godine života. Mrijest u prirodi započinje podizanjem temperature vode, najčešće u kasno proljeće, dok je vrhunac mrijesta u ljetnim mjesecima. Oplodnja je vanjska, a ličinačka faza je planktonska.