Molimo pričekajte

Fortifikacije

Utvrde na pulskom području

Od polovice 19. stoljeća do Prvog svjetskog rata, grad Pula bila je glavna vojnopomorska baza austrijske ratne mornarice na Istarskom poluotoku. Izgradnja danas poznatih povijesnih utvrda diljem grada Pule započela je još 1852. godine.

Od tri glavna obrambena fortifikacijska prstena, prvi je štitio sam ulaz u ratnu luku, drugi se prostirao na šire područje grada, dok se treći protezao izvan grada Pule. Fortifikacije u Puli kulturna su baština od iznimne vrijednosti zahvaljujući brojnim očuvanim objektima iz razdoblja Austro-ugarske, poput popratnih vojnih ustanova, infrastrukture, komunalnog sustava te objekata s brojnim društvenim i kulturnim sadržajima.

Utvrda Verudela više od 20 godina predstavlja glavno sjedište Aquariuma Pula, gdje se danas, umjesto velikog broja austro-ugarskih vojnika, nalazi preko 250 životinjskih vrsta Jadrana i Mediterana.

Povijest utvrde Verudela

Obalna utvrda Verudela smatra se jednim od stotinjak elemenata obrambenog sustava Austro-ugarske tvrđave u Puli. Smještena je na nadmorskoj visini od 31 metar, a izgrađena je i opremljena u razdoblju od 1881. do 1886., zajedno s obližnjom baterijom San Giovanni s kojom čini jedinstveni obrambeni sklop.

Utvrda je peterokutnog, približno simetričnog tlocrta, a sastoji se od zemljano-kamenog središnjeg bloka s dvoetažnom grkljanskom vojarnom utopljenom u njegov masiv, rova i zemljano-kamenog vanjskog nasipa. Utvrda Verudela građena je od fino obrađenih kamenih blokova, opeke (svodovi), betona i armiranog betona. Prema podacima iz 1903., posadu su činili zapovjednik, četiri časnika i oko 120 vojnika.

Povijest baterije San Giovanni

Baterija San Giovanni građena je istovremeno s pripadajućom utvrdom Verudela na nadmorskoj visini od 21 metar. Građena je kao objekt otporan na granate, a posadu baterije činilo je četiri časnika i 194 vojnika.

Prenamjenom u ugostiteljski objekt 1963. godine i gradnjom brojnih asfaltiranih puteva i šetnica okolnog turističkog apartmanskog naselja, uz sam obrambeni sklop, uništena je malena vezna baterija te položaj drugoga reflektora utvrde čime je njeno izvorno stanje uvelike devastirano.

Danas je baterija San Giovanni u vlasništvu tvrtke Arena Hospitality Group d.d., a od 2014. godine dio njenog prostora koristi Aquarium Pula u svrhu provedbe edukativnog oceanološkog programa „Plave škole“. Od 2022. godine u tijeku je uspostava novog egzotičnog postava te karantenskog i uzgojnog dijela kao daljnje proširenje Aquariuma Pula.

Kupi ulaznice za Aquarium Pula, jednostavno i brzo

Istraži jedinstveni akvarij smješten u Austro-ugarskoj utvrdi