Molimo pričekajte

Amazona

Tropske kišne šume najstariji su tip vegetacije na planeti Zemlji te su pored koraljnih grebena, stanište s najvećom gustoćom bioraznolikosti na svijetu. Tropski slatkovodni ekosustavi (močvare, jezera i rijeke) kritična su staništa mnogobrojnih ugroženih vrsta, a ujedno predstavljaju neizmjernu korist čovječanstvu. Osim što su izvor vode za cijelu regiju, slatkovodni ekosustavi Središnje i Južne Amerike sprječavaju i reguliraju poplave, preveniraju prodor slane vode, smanjuju eroziju tla zadržavajući sediment i nutrijente, odstranjuju toksine te se koriste kao transportne i turističke rute.

(Pygocentrus nattereri, Kner, 1858)

Crvenoprsa pirana

Ime su dobile prema crvenom trbuhu, a zanimljivo je da neposredno prije mrijesta, jedinke gube crvenu obojenost te nedugo zatim pronalaze pogodno područje za polaganje jajašaca. Rasprostranjene su diljem južnoameričkog kontinenta, u toplim slatkovodnim rijekama, potocima i jezerima gdje mogu živjeti na temperaturi od 15 – 35°C, no mogu preživjeti i na nižim temperaturama (do 10°C).

Za one koji žele znati više

Pirane proizvode zvukove poput bubnja pomoću „zvučnog“ mišića spojenog na plivaći mjehur, koji služi kao komunikacijski alat za društvene interakcije. Primjerice, zvukove proizvode tijekom žestokog napada na plijen.

(Colossoma macropomum, G. Cuvier, 1818)

Pacu pirana

Pacu pirana druga je najveća vrsta piranje na svijetu. Biljojed je, za razliku od ostalih piranja koje su omnivori. Prirodno stanište pacu piranja jesu poplavljene šume, jezera i rijeke Amazone te ostala područja suptropskog i tropskog dijela Južne Amerike. Životni vijek im je od 20-25 godina.

Za one koji žele znati više

Pacu piranje drže se kao kućni ljubimci, a zanimljivo je da mogu prepoznati svoje vlasnike te da im zubi nalikuju ljudskima.

(Caiman crocodilus, Linnaeus, 1758)

Kajman naočar

Gmaz iz porodice aligatora koji prirodno nastanjuje močvarna i riječna staništa srednje i južne Amerike. Ime je dobio po koštanom grebenu iznad očiju. Najveća duljina tijela koju mogu dosegnuti je 3 m. Spolnu zrelost ženke postižu između četvrte i sedme godine starosti i duljinom tijela 1.2 m, a mužjaci s dužinom od 1.4 m.

Za one koji žele znati više

Zanimljivo je da se za komunikaciju s drugim jedinkama koristi različitim vokalizacijama i repom, za vizualne prikaze.

(Iguana iguana, Linnaeus, 1758)

Zelena Iguana

Gušter biljojed, a ujedno je i jedan od najvećih guštera u Južnoj Americi. Obitava u kišnim šumama sjevernog Meksika, srednje Amerike, Karipskih otoka i južnog Brazila. Veći dio svog života provodi u krošnjama, a silaze tek rijetko; isključivo radi parenja i polaganja jaja. Dodatna koža ispod vrata zvana "podvratnik" pomaže pri regulaciji temperature, a pomoću nje ujedno prikazuju agresiju i želju za parenjem.

Za one koji žele znati više

Jeste li znali da iguane imaju treće oko? Nalazi se na vrhu glave, naziva se tjemeno oko, fotoreceptivno je i povezano s epifizom koja regulira proizvodnju hormona za termoregulaciju. Iako iguane imaju dobar vid, treće oko im omogućuje da otkriju kretanje grabežljivaca koji im se prikradaju odozgo (poput ptice) omogućujući im dovoljno vremena za bijeg.


Kupi ulaznice za Aquarium Pula, jednostavno i brzo

Istraži bogat život ekosustava srednje i južne Amerike