Molimo pričekajte

Livade morskih cvjetnica

Četiri vrste morskih cvjetnica

U Jadranu i cijelom Sredozemlju raspoznajemo četiri vrste morskih cvjetnica; posidonija, čvorasta morska resa, patuljasta i morska svilina koje su zakonom zaštićene. Gusta i prostrana naselja morskih cvjetnica najproduktivnija su staništa u Jadranu koja sežu od površine do 40 metara dubine. U našem postavu možete pobliže upoznati njihove najčešće stanovnike poput riba iz porodice usnjača (lumbrak, pavlinka, vladika arbanaška i dr.), crneja, riba iz porodice ljuskavki (salpa, pic, pagar i dr.), ali donedavnog vrlo čestog endemskog školjkaša, plemenitu perisku.

(Posidonia oceanica, (L.) Delile)

Posidonija

Posidonija je endemska vrsta Sredozemnog mora koja gradi prostrane livade na pjeskovitom ili muljevitom dnu, a predstavljaju utočište za više od 20% vrsta. U zadnjih 50 godina bilježimo povlačenje (regresiju) njezina rasta za 34% u cijelom Sredozemlje. Ljudske aktivnosti poput sidrenja utječu na degradaciju rasta posidonije, a za obnovu 1 mpotrebno je čak 100 godina. Važan su izvor kisika, a procijenjeno je da zdrave i dobro razvijene livade proizvode više od 14 L/m² kisika u 24 sata.

Jeste li znali?

Jeste li znali da je najdugovječniji organizam Sredozemlja upravo posidonija? Ustanovljeno je da su njezine lisne baze stare više od 2000, pa i do 3000 godina. Ujedno, posidonija je jedina morska cvjetnica čiji rizomi (korijenje) rastu i vertikalno. Time izbjegavaju uraštanje u sediment te nastaju biokonstrukcije, podmorske terase (mattes) - koje se polagano i stalno uzdižu; do 1 m u 100 godina.

(Pinna nobilis, Linnaeus, 1758)

Plemenita periska

Plemenita periska je najveći endemični školjkaš Sredozemlja čije ljušture narastu i preko 1 m koji dnevno filtrira više od 4 000 L morske vode. Od 2016. god, zbog razornog djelovanja parazita, Haplosporidium pinnae uz sinergijsko djelovanje bakterije (Mycobacterium sp.), došlo je do masovnog pomora plemenite perike u Sredozemlju. Procjenjuje se da je ostalo svega 100 živih jedinki u otvorenom moru, dok ih je u lagunama Španjolske, Francuske i Italije oko 100.000. U nastojanju očuvanja plemenite periske, Aquarium Pula, 2019. godine, organizirao je centar za spašavanje plemenitih periski („Plemenito utočište“).

Za one koji žele znati više

Kritično ugrožene plemenite periske predstavnici su skupine tzv. ključnih vrsta, temeljnih vrsta morskih ekosustava. Poznato je da njihove ljušture formiraju stanište za gotovo 40 vrsta životinja i algi, kojima je potreban čvrsti supstrat za rast i razvoj u područjima gdje prevladava pjeskovito i muljevito dno.

(Sarpa salpa, Linnaeus, 1758)

Salpa

Salpa pripada porodici ljuskavki (Sparidae), a karakteriziraju je zlatno-žute horizontalne pruge po tijelu. Zanimljivo je da su odrasle jedinke biljojedi, dok se mlađ hrani uglavnom kozicama (rakovima). Dvospolac je koji kroz život mijenja spol iz mužjaka u ženku (tzv. protoandrični hermafrodizam).

(Chromis chromis, Linne, 1758)

Crnej

Crneja smatramo ključnom vrstom obalnog kamenitog staništa Sredozemlja jer ima važnu ulogu u prijenosu nutrijenata (ugljika, dušika i fosfora) te nano-minerala iz otvorenog mora na obalu. Zbog svoje brojnosti, smatra se jednom od najrasprostranjenijih vrsta Sredozemlja, ali i bioindikatorom čistog mora.

Za one koji žele znati više

Znate li da je mlađ crneja izrazite plave boje, poput tropskih ribica dok je boja tijela odraslih tamno-smeđa.

Kupi ulaznice za Aquarium Pula, jednostavno i brzo

Istraži bogat život livada morskih cvjetnica