Molimo pričekajte

Pustinje

Najsuša staništa od svih staništa na svijetu, s vrlo malo padalina i velikim temperaturnim razlikama između dana i noći, a pustinjske oaze imaju važnu ulogu za život flore i faune. Životinje, kao i biljke, morale su stvoriti prilagodbe na ove ekstremne uvjete kako bi preživjele.

(Pogona vitticeps, Ahl, 1927)

Bradata Agama

Bradate agame su dobile ime po specifičnom kožnom naboru ispod brade, punom bodljikavih izraslina. Mogu ga napuhati kada su prestrašene, ugrožene ili žele zastrašiti druge jedinke. Bradu mogu intenzivno potamniti kada dokazuju dominaciju, a ponekad i prije parenja. Kamufliraju se ili reguliraju tjelesnu temperaturu mijenjajući nijansu kože.

Za one koji žele znati više

Kako bi uspostavili prevlast, mužjaci grizu repove i prijete jedan drugome otvorenim čeljustima koje su vrlo snažne. Stariji mužjaci obično imaju oštećene repove kao suvenire iz prošlih borbi. Nježnim odmahivanjem glave iskazuju pokornost ali i želju za parenjem.

(Eublepharis macularius, Blyth, 1854)

Leopard Gekon

Leopard gekon noćna je vrsta malog guštera koji je dobio ime po točkastom uzorku. Potječe iz pustinjskih predjela srednje Azije, a hrani se živom hranom (kukcima). Spolna zrelost jedinke ovisi o težini (minimalno 35 g), a ne starosti. Zanimljivo je da koriste svoj rep kao skladište masti u slučaju nestašice hrane.

Za one koji žele znati više

Ovaj gušter vrlo često, kako bi sakrio svoje tragove, pojede kožu koju skine, a zanimljiv je i zbog anatomije svojeg uha kroz koje se jasno može vidjeti unutrašnjost glave sve do drugog uha.

(Centrochelys sulcata, Miller, 1779)

Afrička ostrugasta kornjača

Afrička ostrugasta kornjača treća je najveća vrsta u svijetu. Dostiže dužinu tijela od 83 cm i 105 kg, a živi duže od 70 godina. Obitava na južnom kraju Sahare u Africi, a kako bi se sakrila od ekstremnih vrućina tijekom sušnih razdoblja, kopa jazbinu koja joj osigurava okolinu sa stabilnom temperaturom. Afrička ostrugasta kornjača je biljojed te se prehrana sastoji od trava i biljaka s mnogo vlakana i malo bjelančevina.

Za one koji žele znati više

Prema IUCN-u pripada ugroženim svojtama (EN – ENDANGERED), a glavne prijetnje su im uništavanje staništa i ilegalna trgovina.

Kupi ulaznice za Aquarium Pula, jednostavno i brzo

Istraži život egzotičnih pustinja