Molimo pričekajte

Kamenita staništa

Kamenito dno dio je infralitoralne stepenice Jadrana koje se prostire od zone plime i oseke do dubine od tridesetak metara te je trajno prekriveno morem. Preduvjet oblikovanja kamenitog staništa je jako strujanje mora i biogeno učvršćivanje dna koje čini temelj ove zajednice.

(Octopus vulgaris, Cuvier, 1797)

Hobotnica

Životni ciklus hobotnice je kratak, od 12 do 15 mjeseci, no ponekad i do dvije godine. Budući da su hladnokrvne životinje, zimi borave na pjeskovitom dnu otvorenog mora do dubine 80 – 100 m , ali tijekom ljeta, zbog visokih temperatura, napuštaju kamenita obalna područja i odlaze u dublje vode. Ženke postaju spolno zrele s težinom od 600 do 1700 g i veličinom od 12 cm, dok mužjaci spolnu zrelost postižu već s 350 g i veličinom od 10 cm. 

Za one koji žele znati više

Hobotnice imaju sposobnost brze promjene boje tijela i to zahvaljujući stanicama smještenim u koži (kromatoforama) koje se mogu rastegnuti i skupiti za nekoliko sekundi. Promjena boje hobotnica povezana je sa stresom ili samim raspoloženjem; kad su preplašene gube boju te postaju izrazito blijede, kad su ljute postaju crvene, pa čak i crne. Kad su opuštene smećkaste su boje, a dok spavaju su žućkaste boje. Zanimljivo je da spavaju otvorenih očiju, odnosno sužavajući samo zjenice.

(Sparus aurata, Line, 1758)

Orada

Orada je jedna od najzastupljenijih vrsta kaveznog uzgoja jedinstvena po tome što ima snažnu i razvijenu čeljust s više redova zubi koji joj olakšavaju drobljenje školjkaša i mekušaca. Životni vijek je 11 godina, maksimalna dužina 70 cm (u prosjeku naraste 33-40 cm), a maksimalna težina 17 kg. Dvospolac je koji kroz život mijenja spol (tzv. protoandrični hermafroditizam) pa je upravo iz tog razloga nazivamo „kraljicom mora“ jer su svi veći primjerci ženke.

(Dicentrarchus labrax, Line, 1758)

Brancin

Drugi naziv za brancina je „Lubin“ od lat. „Lupus“ što znači vuk i time ga opisuje kao grabežljivu ribu. Ima dugačku čeljust ispunjenu oštrim zubima stvorenim za hvatanje brzo pokretnog plijena. Hrane se ponajviše rakovima, kozicama, mekušcima i ribama. Mužjaci spolno sazrijevaju s 2 godine ili između 23 i 30 cm dužine, a ženke s 3-4 godine života, ili između 31 i 40 cm dužine.

(Diplodus vulgaris, Geoffroy Saint-Hilaire, 1817)

Fratar

Najbrojnija riba kamenitih staništa koju krase dvije crne mrlje; na škržnom poklopcu i kod repne peraje. Kao i sve vrste iz porodice ljuskavki (Sparidae) dvospolac je koji mijenja spol ovisno o veličini. U Jadranu je rasprostranjena uzduž cijelog obalnog pojasa, a najčešće je možemo pronaći uz zapadnu obalu Istre. Može narasti do 45 cm i težiti do 1,3 kg.

Kupi ulaznice za Aquarium Pula, jednostavno i brzo

Istraži život kamenitih staništa Jadranskog mora