Molimo pričekajte

Tropski morski postav

Tropski morski ekosustavi područja su koja podržavaju najveću biološku raznolikost biljnog i životinjskog svijeta na Zemlji. Koraljni grebeni, šume mangrova, livade morskih cvjetnica i prostrani sustavi otvorenog mora veliki su izvor dobara za čovječanstvo, a raznovrsni oblici života vrijedni su divljenja ovog neobičnog podvodnog svijeta.

(Carcharhinus melanopterus, Quoy & Gaimard, 1824)

Crnovrhi grebenski morski pas

Crnovrhi grebenski morski pas raspoznaje se prema crnim vrhovima peraja. Nastanjuje plitke, obalne vode koraljnih grebena Indijskog i Tihog oceana. Može narasti do 1.6 m, težiti 13.6 kg, a hrani se raznim beskralješnjacima, pretežito glavonošcima i rakovima, ali i morskim zmijama i pticama. Poput svih ostalih morskih pasa, njihov broj je u opadanju, najčešće zbog prelova, te se po IUCN kategoriji ugroženosti ubraja u osjetljive vrste (VU-vulnerable).

(Triaenodon obesus, Rüppell, 1837)

Bijelovrhi grebenski morski pas

Obitavaju u plitkim koraljnim grebenima (od 8 do 40 m dubine), Indijskog i Tihog oceana. Zanimljivo je da, uglavnom ostaju unutar jednog koraljnog grebena cijeli život, a područje njihovog kretanja i lova tijekom jedne noći ne prelazi 0.05 km². Za razliku od pojedinih vrsta morskih pasa koje se moraju kretati kako bi disale, bijelovrhi morski pas bezbrižno odmara na morskom dnu dok mu voda prolazi kroz usta i škrge.

Za one koji žele znati više

Reproduktivni ciklus im je dvogodišnji; ženka je gravidna minimalno 5 mjeseci, rađa žive mlade, a leglo najčešće sadrži tek jedno do 5 mladunaca (12 mladunaca tijekom cijelog života). Upravo zbog niskog broja mladunaca, ali i zbog prelova, prema IUCN kategoriji ugroženih vrsta, ubrajaju se u osjetljive svojte (VU-vulnerable).

(Amphiprion ocellaris, Cuvier, 1830)

Riba klaun

Poznato je da riba klaun živi u simbiozi s vlasuljom. Sluzavi omotač na koži ih štiti od žarnica vlasulje, a mlada riba klaun mora proći kroz period aklimatizacije dok ne postane imuna na otrov vlasulje.

Za one koji žele znati više

U Aquariumu Pula postoji uspješan uzgojni program ove vrste. Razmnožavanje ribe klaun odvija se tijekom cijele godine. Prije mrijesta mužjak gradi gnijezdo koji se uvijek nalazi blizu vlasulje, kako bi i jaja imala zaštitu njezinih lovki. Mužjaci se potom udvaraju ženkama šireći peraje, grizući i naganjajući ih. Ženka započinje parenje polaganjem velikih narančastih jaja u gnijezdo, kojih može biti od 100 do 1000, ovisno o starosti ribe. Nakon oplodnje, jaja se pričvršćuju za podlogu tankim nitima. O jajima se prvenstveno brinu mužjaci, redovito ih hladeći svojim perajama i čisteći ih od oštećenih jaja i gljivica. Nakon 6-8 dana izvaljuju se ličinke.

(Hippocampus abdominalis, Lesson, 1827)

Trbušasti morski konjic

Najveća vrsta morskog konjića koja naraste do približno 35 cm. Nastanjuju jugozapadni Tihi ocean (Australija i Novi Zeland), najčešće do 50 m dubine. Mužjaci imaju duže repove, kraću njušku te vrh trbušne vrećice posjeduje specifičnu žutu obojenost. Iako se trbušna vrećica razvija nakon 6 mjeseci, spolnu zrelost dostižu tek nakon treće godine života. Zanimljivo je da mužjaci unutar trbušne vrećice mogu čuvati čak 1100 jajašaca. Iako se prema IUCN-u uvrštava u najmanje zabrinjavajuće svojte (LC- Least concern), najveće prijetnje su joj uništavanje staništa i slučajan ulov.

Kupi ulaznice za Aquarium Pula, jednostavno i brzo

Istraži bogatstva tropskih mora