Molimo pričekajte

Tropski morski postav

Tropski morski ekosustavi područja su koja podržavaju najveću biološku raznolikost biljnog i životinjskog svijeta na Zemlji. Koraljni grebeni, šume mangrova, livade morskih cvjetnica i prostrani sustavi otvorenog mora veliki su izvor dobara za čovječanstvo, a raznovrsni oblici života vrijedni su divljenja ovog neobičnog podvodnog svijeta.

(Carcharhinus melanopterus, Quoy & Gaimard, 1824)

Crnovrhi grebenski morski pas

Crnovrhi grebenski morski pas raspoznaje se prema crnim vrhovima peraja. Nastanjuje plitke, obalne vode koraljnih grebena Indijskog i Tihog oceana. Poput svih ostalih morskih pasa, njihov broj je u opadanju, najčešće zbog prelova, te se po IUCN kategoriji ugroženosti ubraja u osjetljive vrste (VU - Vulnerable).

Za one koji žele znati više

Znate li da crnovrhi morski psi mogu u potpunosti iskočiti iz vode? Tijekom lova, sposobni su kompletno iskočiti iz vode, a prije urona, nekoliko puta se okrenu oko svoje osi.

(Triaenodon obesus, Rüppell, 1837)

Bijelovrhi grebenski morski pas

Obitavaju u plitkim koraljnim grebenima (od 8 do 40 m dubine), Indijskog i Tihog oceana. Zanimljivo je da, uglavnom ostaju unutar jednog koraljnog grebena cijeli život, a područje njihovog kretanja i lova tijekom jedne noći ne prelazi 0.05 km². Za razliku od pojedinih vrsta morskih pasa koje se moraju kretati kako bi disale, bijelovrhi morski pas bezbrižno odmara na morskom dnu dok mu voda prolazi kroz usta i škrge.

(Amphiprion ocellaris, Cuvier, 1830)

Riba klaun

Riba klaun endemska je vrsta toplijih područja Indijskog oceana. Poznato je da riba klaun živi u simbiozi s vlasuljom, a mlada riba klaun mora proći kroz period aklimatizacije dok ne postane imuna na otrov vlasulje. Sluzavi omotač na koži ih štiti od žarnica vlasulje.

Za one koji žele znati više

Mužjaci se udvaraju ženkama šireći peraje, grizući i naganjajući ih, a razmnožavanje se odvija tokom cijele godine. Ženka započinje parenje polaganjem velikih narančastih jaja u gnijezdo, kojih može biti od 100 do 1000, ovisno o starosti ribe. Nakon oplodnje, jaja se pričvršćuju za podlogu tankim nitima. O jajima se prvenstveno brinu mužjaci, redovito ih hladeći svojim perajama i čisteći ih od oštećenih jaja i gljivica. Nakon 6-8 dana izvaljuju se ličinke.

Kupi ulaznice za Aquarium Pula, jednostavno i brzo

Istraži bogatstva tropskih mora