Molimo pričekajte

Juvenilna raža zvjezdopjega

S veseljem obznanjujemo da juvenilna raža zvjezdopjega (Raja asterias) u našem akvariju dobro napreduje. Nakon izvaljivanja iz jajne kapsule, jedinka je bila duga 8.5 cm, dok joj je trenutna duljina oko 16 cm (maksimalna dužina tijela kod odraslih mužjaka je 72 cm , a kod ženki 76 cm). Zanimljivo je da je to vrsta koja se u našem akvariju razmnožila po prvi put.

Spolnu zrelost dosežu relativno rano, otprilike u trećoj godini života, a ženke godišnje izlegu 34 do 112 jajnih kapsula. Neposredno nakon izlijeganja, najčešće u siječnju, juvenilne jedinke od ~8 cm sele se u pliće more( 5-7 m), a postepeno kako rastu, sele se na veće dubine. Ova vrsta ima relativno kratak životni vijek, procijenjen na 10 godina. Genetska istraživanja ukazuju na postojanje dvije subpopulacije R. asterias – jedne u Jadranskom moru i jedne u Tirenskom/Ligurskom moru.

Na globalnoj IUCN-ovoj listi 2015. godine R. asterias navedena je kao gotovo ugrožena svojta, dok je regionalno, i danas navedena kao najmanje zabrinjavajuća svojta.Smatra se da Jadran nastanjuje 28 vrsta morskih pasa i 25 vrsta raža koji su zbog svojih specifičnih životnih karakteristika (kasno postizanje prve spolne zrelosti, slaba reproduktivna moć, mali broj potomaka, sporo obnavljanje populacija), postali zrazito ugrožene vrste koje su još dodatno izložene pretjeranom izlovu u zadnjih nekoliko desetljeća).