Molimo pričekajte

O radu utočišta za plemenite periske

Potraga za zdravim jedinkama

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u lipnju 2019. godine izdalo je dozvolu za sakupljanje i držanje 33 zdravih jedinki s pulskog obalnog područja u karantenskim uvjetima s tretiranom recirkulirajućom morskom vodom. Osim svakodnevnog praćenja parametara vode, prijeko potrebna je bila izgradnja pogona za uzgoj raznovrsnog fitoplanktona i zooplanktona, uobičajene hrane za filtratorske organizme. Budući da je kraj 2019. godine obilježio masovni pomor plemenitih periski u Tršćanskom zaljevu, a nedugo zatim i u Piranskom akvatoriju, primorao nas je da od nadležnog Ministarstva zatražimo izuzimanje jedinki s drugih lokacija.

Analiza na patogene Haplosporidium pinnae i Mycobacterium spp. obavljene u Hrvatskom veterinarskom institutu (HVI) za svaku su jedinku provedene na 3 uzorka tkiva (plašt, mišić aduktor i probavna žlijezda). Navedeno testiranje obavilo se isključivo na uginulim ili žrtvovanim jedinkama. Kako bismo provjerili stanje periski u sjevernom Jadranu, obavili smo prva testiranja te smo žrtvovali tri jedinke s tri lokacije (Pula-Stoja, Ližnjan i Peroj). Nakon negativnih rezultata na H. pinne i M. spp., iz prirode smo 4. 10. 2019. izuzeli 34 jedinke s lokacije Valovine u Puli te ih smjestili i rasporedili u odvojeni bazenski sustav. Nažalost, nakon određenog vremena uočili smo promjene u brzini otvaranja i zatvaranja ljuštura te izgledu plašta. Tada su prve jedinke u Utočištu počele ugibati. Analize su provedene na netom uginulim jedinkama po datumima navedenim u tablici, a rezultati su pokazali da jedinke nisu zaražene s H. pinnae, već im je naknadno utvrđena prisutnost M. spp. (19.02.2020. i 27.05.2020.). Od 34 periski do današnjeg dana (25.01.2021.) preživjela je samo jedna jedinka.

Sljedeće tri skupine pristigle su s tri različite lokacije; Vinkuran, Štinjan i Rovinj, u veljači 2020. godine. Iz svake skupine, pri samom dolasku, žrtvovana je jedna jedinka koja je testirana. Rezultati analize na H. pinnae. i na M. spp. bili su negativni. Nažalost, povišenjem temperature (u svibnju 2020.) pojavio se značajan mortalitet te smo testirali tri netom uginule jedinke. Rezultati ovih analiza pokazali su da su sve 3 zaražene H. pinnae, a dvije od tri i na M. spp. Naše mišljenje, a i mišljenje HVI, je da su ove jedinke koje su pristigle u veljači 2020. već bile zaražene, no s obzirom na nisku temperaturu, nije bilo moguće detektirati prisustvo parazita.

Širenje saznanja o očuvanju periski

Prvi online IUCN-ov (Međunarodni savez za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava) kongres, na kojem smo i mi prisustvovali sa svojim rezultatima rada, predočio je novija saznanja o stanju plemenitih periski diljem Sredozemlja; mali broj preživjelih jedinki nastanjuju francuski, španjolski i turski akvatorij, dok nekolicina znanstvenih institucija i akvarija održavaju na životu stotinjak periski, od kojih je većina smještena u Španjolskoj.