Molimo pričekajte

Sjeverna mora

Arktički pojas definiran je neizdrživom hladnoćom i dramatičnim promjenama između dana i noći. Sjeverna mora poznata su po manjem broju vrsta, no međutim, ova područja podržavaju veliku brojnost riba i beskralješnjaka zahvaljujući jedinstvenoj hranidbenoj mreži, čiji je temelj neizmjerno velika biomasa fitoplanktona, oku nevidljivih mikropskih algi.

(Anarhichas lupus, Linnaeus, 1758)

Morski vuk

Atlantski som, poznat i pod nazivom morski vuk, riba je prepoznatljiva po tijelu sivo-plave boje s poprečnim prugama duž cijelog tijela, velikoj glavi s "tupom" njuškom te ustima iz kojih rastu veliki i oštri zubi. Oštri zubi služe im za razbijanje školjaka, oklopa ježinaca i rakova koji se hrane. Žive u Atlantskom oceanu, na pjeskovitim i stjenovitim supstratima, a mogu narasti do 120 cm i težiti 20-ak kilograma.

Za one koji žele znati više

Smatraju se važnim dijelom oceanskog ekosustava jer čiste dno od raznih vrsta životinja koje se brzo razmnožavaju te ugrožavaju ostale stanovnike hladnih područja, poput zelenog raka te populacija morskih ježinaca. Morski vuk je, uz bakalara, indikator zdravlja hladnih mora.

(Eleginus nawaga, Walbaum, 1792)

Arktički bakalar

Relativno malena vrsta u odnosu na ostale ribe iz reda bakalarki (Gadiformes), a predstavlja jednu od najvažnijih vrsta ribe u svjetskoj prehrani. Morfološki je sličan atlantskom bakalaru, a za razliku od atlantskog koji se mrijesti nakon 8 godina, akrtički se mrijesti nakon 2 do 3 godine.

Za one koji žele znati više

Znate li zbog čega je arktički bakalar važan u prehrani? Osim za jelo,veoma je važan i za proizvodnju jetrenog ulja.

(Myoxocephalus scorpius, Linnaeus, 1758)

Arktički škarpina

Pridnena vrsta Sjevernih mora koja obitava među morskim algama na kamenitim dnima s muljem ili pijeskom na dubini od 0 do 450 metara. Poput nekolicine drugih hladnovodnih riba, posjeduje antifriz proteine koji joj omogućuju opstanak na temperaturi nižoj od temperature smrzavanja. Ova vrsta nije otrovna no vrlo lako ju se može zamijeniti s mnogima koje posjeduju toksine, poput morskih paunova.

Za one koji žele znati više

Prema IUCN-u kategoriziran je kao najmanje zabrinjavajuću (LC – Least Concern) vrsta. Potencijalne prijetnje ovoj vrsti su ribolov, iskorištavanje vodenih resursa te industrijski i vojni utjecaj.

Kupi ulaznice za Aquarium Pula, jednostavno i brzo

Istraži bogatstvo života sjevernih mora