Upoznajte leptire Hrvatske, njihov razvojni ciklus i prijetnje koje ih ugrožavaju. Od preko 17 000 opisanih vrsta danjih leptira u svijetu, u Europi je poznato 576, a u Hrvatskoj 197 vrsta. Veliki broj vrsta leptira na ovim prostorima posljedica je iznimne raznolikosti staništa.


ZAŠTO SU LEPTIRI VAŽNI?


Leptiri imaju veoma važnu ulogu u prirodi. Mnoge vrste migriraju te time pomažu pri povećanju genetske raznolikosti međusobno udaljenih biljnih vrsta od kojih prikupljaju nektar. Leptiri su ujedno i niži članovi hranidbenog lanca. Predstavljaju plijen za razne vrste životinja, uključujući ptice i miševe. Smanjenjem populacija leptira nestat će i populacije ptica te drugih životinja koje ovise o leptirima kao izvoru hrane.

leptirUPOZNAJTE STRIČKOVCA


Stričkovac (Vanessa cardui) je prava mala leteća mašina. S lakoćom prelijeće velike udaljenosti nošen neiscrpnim nagonom za razmnožavanjem i naseljavanjem novih područja. Primarno je vezan za toplija i južnija područja Sredozemlja, tijekom ljeta seli se sjevernije pa dospijeva sve do Engleske.


leptirPROMATRAJTE HRANJENJE LEPTIRA


Leptiri se mogu hraniti bilo čime otopljenim u vodi. Najčešće se hrane nektarom, ali hranjive tvari ujedno mogu dobiti iz biljnog soka, izmeta, peludi te trulog voća. Privlači ih natrij pronađen u soli i znoju. Iz tog razloga ponekad slijeću na ljude u parkovima za leptire. Natrij i mnogi drugi minerali neophodni su za njihovo razmnožavanje.*S obzirom da niske jesenske temperature ne podržavaju opstanak europskih leptira na otvorenom, izvan sezone ih ne prikazujemo. Pozivamo Vas da bez obzira na nedostatak leptira posjetite našu izložbu i naučite puno zanimljivosti o njihovom životu u prirodnom okruženju.*