Proizvodnja žive hrane


U akvariju se za rast i razvoj filtratorskih organizama (koralja, školjkaša, spužvi) proizvodi fitoplankton (Isochrysis, Nannochloropsis, Tetraselmis) i zooplankton (Artemia salina - naupl, Brachionus plicatilis). Fitoplankton se uzgaja u velikim cilindričnim spremnicima te predstavlja temeljnu kariku hranidbenog lanca akvarija. Ličinke zooplanktona račića Artemia salina, zbog svoje veličine i hranjive vrijednosti, također predstavljaju standard u akvarijskom uzgoju. Kako bi osigurali potrebnu količinu zooplanktona, upotrebljavamo moderan sustav (INVE Aquaculture – SEP Art tehnologija) koji omogućava djelotvorno odvajanje tek izvaljene ličinke od njene ljuske, što u konačnici rezultira čistom i visokokvalitetnom hranom.Razmnožavanje


U našem aquariumu možemo posebno istaknuti razmnožavanje meduze uhatog klobuka (Aurelia aurita) u posebnim, tzv. „kreisel“ akvarijima koji su posebno oblikovani za njihov rast i razvoj. Naime, meduze imaju krhko, želatinozno tijelo koje ne smije dodirivati stijenke bazena.


Saznaj više


Karantene

Sve životinje u akvariju prolaze kroz određenu aklimatizaciju tj. prilagodbu na nove uvjete života prije odlaska u izložbeni bazen. Boravak u karantenama traje 3-4 tjedna (ovisno o vrsti) kako bi se ublažio stres izazvan transportom, spriječile potencijalne bolesti i širenje parazita. Karantene se ujedno koriste za liječenje i oporavak bolesnih ili ozlijeđenih organizama akvarija.
Filtracijski sustav u akvariju


Jedna od najvažnijih stavki u svakom akvariju je filtracijski sustav, koji osigurava optimalne životne uvjete za sva živa bića u postavu. Moderna oprema na različite načine uklanja nečistoću i patogene iz vode te zamjenjuje biološke i kemijske procese koji se prirodno odvijaju u moru, no brojni svjetski akvariji, uključujući i Aquarium Pula, koriste pogodnost smještaja uz samo more kako bi crpili svježu morsku vodu.


Poluotvoreni sustav  Zatvoreni sustavHranjanje


Hranjenje životinja, koliko god zvučalo jednostavno, iziskuje puno znanja i razmjenu iskustava s kolegama iz ostalih akvarija da bi hranidbene potrebe svakog organizma u izložbi bile zadovoljene. Hranjenje mora biti raznovrsno i uravnoteženo. Budući da životinje mogu biti razlagači, biljojedi, mesojedi ili svejedi, svaka vrsta pokazuje različito ponašanje koje je povezano s vlastitom strategijom hranjenja. Neka od ovih ponašanja uključuju hranjenje strvinom, „grazing“ (ispaša) te lov. Primjerice, riba list leži nepomična i stopljena s okolišem u svrhu napada iz zasjede, dok morska mačka aktivno pretražuje morsko dno za plijenom.

Nabava i skladištenje hrane  Priprema hrane  Učestalost hranjenja