Morski konjići i zmajevi

Morski konjići i zmajevi su fascinantna bića koja graciozno lebde iznad morskog dna, hvatajući se svojim repovima za vlati morskog bilja i hraneći se usisavanjem malih račića svojim delikatnim njuškicama. To su zapravo ribe jedinstvene zbog oblika tijela izgrađenog od mnogo koštanih pločica koje usporavaju njihovo kretanje. Više od 200 vrsta morskih konjića, morskih zmajeva i šila dio su porodice Syngnathidae. Riječ Syngnathidae potječe od grčke riječi syn (zajedno), te gnathus (čeljust) što znači da sve vrste ove porodice imaju spojenu gornju i donju čeljust kojom usisavaju hranu. Osim oblika ustiju vežu ih i druge osobine: rasprostranjenost u suptropskim i tropskim područjima, tijelo s koštanim pločicama i sposobnost mužjaka da inkubira jajašca.

about-image

Morski konjići

Morski konjići su glavni predstavnici porodice Syngnathidae, rasprostranjeni su u tropskim i suptropskim područjima diljem svijeta. Opisano je oko 50 vrsta morskih konjića koji se razlikuju prema veličini tijela, boji i obliku. Konjići nemaju zube ni pravi želudac zbog čega ne mogu skladištiti hranjive tvari. Iz tog razloga neprestano se hrane na širem području, hvatajući manje račiće i ličinke riba. Često se kamufliraju u svrhu napada plijena iz zasjede. Prema obliku abdomena lako se prepoznaju mužjaci koji na prednoj strani imaju vidljivu trbušnu vrećicu u koju ženke polažu i do 1500 jajašaca. Inkubacija jajašaca traje do 6 tjedana kada mužjak rađa žive mlade spremne za samostalan život.

about-image

Morski zmajevi

Morski zmajevi su rasprostranjeni isključivo u oceanskim vodama južne i zapadne obale Australije. Nastanjuju obalne vode na kamenim grebenima, pješćanim područjima i livadama morskih cvjetnica. Tjelesni privjesci su različitih boja i veličina ovisno o geografskom području, dubini i starosti. Tijekom ljeta zadržavaju se na većim dubinama gdje je plijen brojniji i raznolikiji, a pare se krajem zime. Ženka polaže do 300 jajašaca koja prenosi ispod kože mužjaka, točnije na unutarnju stranu repa. Inkubacija traje do 8 tjedana, a porod može trajati i do nekoliko dana.

about-image

Aquarium Pula


Aquarium Pula d.o.o.

Verudela b.b., 52105 Pula, Hrvatska

Tel: 00385/52/381 402

Fax: 00385/52/381 404

e-mail: infos@aquarium.hr


OIB: 00972615522

Bank: Zagrebačka banka d.d.

Count: 2360000-1102418665

IBAN: HR3223600001102418665

BIC/SWIFT: ZABAHR2X